Házi élesztő, komlós pár.
Nagyikám mindig augusztus 20. után szedte a komlót. Sajnos,
azt nem mondta miért fontos ekkor szedni, mert Neki természetes volt én meg
kicsi és nem kíváncsiskodtam. Valószínűnek tartom, hogy ekkorra érett be
igazán.
2 liter vízbe teszünk egy jó nagy marék vadkomlót, fél marék
köményt, ugyanannyi zabot, 1 fej megvagdalt vöröshagymát. Ezt megfőzzük, és még
forrón ráöntjük 2 kg búzakorpára. Összekeverjük és langyosra hűtjük. Akkor
hozzáadunk az előző kenyérsütésből meghagyott cipónagyságú kenyértésztát (kb. 1
kg.) és jól összedagasztjuk. Másfél napig meleg helyen erjedve kelesztjük.
Mikor a teteje repedezett, fél tojás nagyságú darabokra kiszaggatjuk, és meleg
helyen megszárítjuk.
Nagymama a tűzhely felett szárította egy szalma szárogatóba.
A megszáradt élesztőt vászonzacskóban szellős helyen tárolta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése