A Csutkaeszti Népi alkotóműhelye a Csanyiki Erdész
Iskolában.
Van egy
hatalmas örökségünk, amit magyar népművészetnek nevezünk, egy nép
mindennapjainak a kultúrája, életformája volt. Nem öncélú készítgetésekről,
cicomázó díszítésekről szólt, hanem a törvényszerűségek, a formák és
díszítmények, a kitalált és alkalmazott technikák mind-mind alá voltak rendelve
a használatnak. Természetesen
ez nem jelentett szegényes megjelenítést, azt viszont igen, hogy minden tárgy
hordozta a maga jelrendszerét, megjelenésében, kivitelezésében
mértéktartásában, vagy éppen formai és díszítési gazdagságán.
A paraszti
gondolkodást alapvetően a leleményesség, a kitartás, a mértéktartó jó ízlés jellemezte
ez érzékelhető öltözködésben, viselkedésben, szokásokban, táncban, zenében, illetve
azokban az alkotási formákban, melyben alkotott, akár építészet, szövés, fonás,
hímzés, bőrművesség, fazekasság, faművesség, fémművesség, kosárfonás, gyékény,
szalma csuhé feldolgozás keretében.
A hagyomány az
a ránk maradt, hatalmas tudás, amit eleink időről időre felhalmoztak. A tapasztalatok
sokasodtak, a kulturális javak apáról-fiúra szálltak - így öröklődtek. Az emberek
beleszülettek a hagyományba, mindenki tudta és tette a dolgát.
Nem futhatunk
versenyt a fejlődéssel, és bele kell törődnünk abba, hogy igen is egy idő után
csak múzeumokban lesz látható a sok féle életszínes kismesterség.
Legtöbb
kismester féltékeny a tudására, mert a munkája, a megélhetését biztosítja.
Sajnos, ez is hozzájárul ahhoz, hogy elvesznek tudások és tapasztalatok.
Számomra az a fontos, hogy az emberekkel megismertessem és megszerettessem,
valamilyen alkotási technikát. Ha már csak hobbiként műveli, nyugalom becsempészése
végett odahaza, már annak is nagyon tudok örülni:) Fontos, hogy tudja a
technikát, átvegye az alkotás örömét, érezze a munkába való belefelejtkezést és
talán tovább adja Ő is gyermekeinek, unokáinak.
Ezért kezdtem
azon gondolkozni, hogyan is lehetne ezt bevinni az otthonokba. Kezembe került
egy hobbi katalógus és láttam benne egy olyan csomagot, aminek az volt a neve,
hogy „Készítsd magad!”.
Tovább kellett gondolnom….., miért is? :
Egy kismester
azért lesz valaki, mert több éven keresztül tanulja a szakmáját iskolákban.
Állítom, hogy többet tanul, mint egy egyetemista, csak ennek nincs megbecsülése,
pedig ha csak az iskolai végzettséget nézed időben, 6 évig kell tanulnod, és
még utána jön a tapasztalat az igazán beletanulás. Elméleti-, néprajzi-, és szakmai
tudásáról kell vizsgát tennie, szakdolgozatát meg kell védenie, mestermunkákkal
igazolnia, hogy ő igenis felkészült erre a kismesterségre. Sokszor inasként
beáll egy idősebb Mesterhez és tanul tőle. Táborokba jár és szakmai találkozókra,
hogy tanuljon, tanuljon és tanuljon. Itt a kérdés: de akkor hogyan tudod átadni
kettő-három óra alatt ezt a tudást?!
Páran
összeültünk és egy-egy mesterségre és abból is mindig csak egy dologra összpontosítottunk.
Csomagonként összeállítottuk!
Itt kell hozzá
az, hogy az elsőt azzal a mesterrel állítsd össze, aki több éven keresztül
tanulta és tanulja, mert ezek nem papír angyalkák („Készíts magad!” Csomag Hobbiboltból). Kell hozzá a mester lelke, hogy megértsd mennyire jó dolog ezt
csinálni és menyire bele lehet szerelmesedni egy-egy alkotásba - mesterségbe.
Itt nem szabad
otthon felejteni a jó kedvet és a jó humort, mert régen is így működtek a
társas munkák: kukoricafosztók vagy a fonók:)
Gyertek!
Ismerkedjetek meg a mi életünk mozgató rugójával/ szerelmével: mesterségünkkel!:)
A Tanoda TERVEI:)
Kosárfonó műhelyben:
Madárház-; Bogárház-; Aszaló-; Gombaszedő kosárkészítés.
Fa műhelyben: Vándorbot-;
Pipa-; Fakanál-; utca/ házszám táblakészítés.
Nemez műhelyben: ülő párna-;
hajpánt-; irattartó tarisznyakészítés.
Kence műhelyben: hazai
alapanyagokból kencék és (mosó és pipere) szappanok készítése.
+ ráadás augusztusban
arató koszorú készítése.
Minden műhely, reggel 10 órától indul, és legkésőbb délután 2 óráig be kellene fejeznünk az alkotást.
Erdő szeretetéhez kapcsolódó tárgyakkal, el lehet kezdeni egy hosszabb
túrát.
Indulás előtt bekenjük finom illatú, gyógynövényes kencével
az arcunkat – kezünket, hogy bőrünkre vigyázzunk; betesszük a forrásvíz és a
házi szendvicsünk/ alma mellé az ülő párnánkat, amit pihenésnél majd
elővesszünk, és meg sem kottyan a hideg kő, amire rátettük, mert melegen tart
bennünket. Az irattartó kis tarisznyánkat a nyakunkba akasztjuk, ami a fontos
dolgaink tárháza. Kezünkbe vesszük a vándor/ túra botunkat és elindulunk. Séta
közben felkötjük a hajunkat hajpánttal, hogy jobban lássuk a fák alatt megbújó
gombákat és beleszedjük a saját készítésű gombaszedő kosarunkba. Amit persze
hazatértünkkor a gombavizsgálóba bevizsgáltatunk, vagy előadástartó
szakértőnkkel megnézetjük. Talán pipára is gyújtunk (csak körültekintően!) egy
gyönyörű szép hegy tetején, ahol körül nézve látjuk a csodálatos természetet,
csendben fürdünk, és elmélkedhetünk a világ dolgairól.
A férfi
embertársainkat is szeretnénk megörvendeztetni egy kis tárgyalkotással:) Ezért
is lett kitalálva, ennyi minden hozzájuk kapcsolódó műhely.
Minden egyes tanodában lesz egy előadás: a tárgy használatáról,
kezeléséről. Például: az aszaló készítésnél téma lesz az aszalás, hogyan
kezdjünk hozzá, mi a titka:). A gombaszedő kosárnál egy szakember tart előadást
a gombákról. Meglepetés előadok is lesznek, akiket már felkértünk, el is
vállalták, Ők mindig fel lesznek tüntetve az időszerű plakáton!
Alapanyag csomagokról:
A csomagok tartalmazzák az adott tárgy elkészítéséhez szükséges
alapanyagokat (NINCS BENNE SZERSZÁM+NEM VIHETŐ HAZA A MESTER:). Egy részletes
leírás, ha szükséges rajzos útmutató és természetesen egy hagyományőrző minta
kincs.
Minden hónapban, egy napon: kettő vagy mind a négy mester
mutatkozik be. Egy mesterhez egy alapanyag csomagot kell megvenni. Az Ő
segítségével és szerszámaival elkészíthető a vágyott tárgy. Alkalmanként meg
lesz hirdetve, hogy aznap mi készíthető el. Csak ezekből lehet választani!
Például: május 22.-én 10 órától-amíg készen nem lesz, legalább egy tárgy, addig;
a fa műhelyben: Vándor/ túra bot faragás lesz; a Kosárfonó műhelyben:
madáretető készítése lesz. Azon a napon más nem készíthető el, de ebből annyit
készít el az ember, amennyi alapanyagcsomagot megvásárol, és amennyi idő van
rá. Mindkettő mesternél is elkészíthető egy- egy tárgy, egy-egy
alapanyagcsomaggal.
Mindig lesz Csutkaesztis vendéglátás!
Hogyan lehet megközelíteni:
Busszal: az 1-es busz végállomásától (kb. 1,5 km) vagy az
5-ös és 15-ös buszok csanyikvölgyi vagy gyógyszergyári megállójánál (kb. 1 km),
végéig aszfaltúton.
Gépkocsival: Lillafüred felé a Miskolc vége táblát elhagyva az első kereszteződésnél jobbra, majd végig egyenesen. (kérjük, hogy a sorompó utáni kanyar bal oldalán kialakított parkolót használják.)
Erdei vasúttal: Az iskolavezetővel egyeztetve, 20 fő fölött különjárat kérhető a Dorottya utcai végállomástól az Erdei Iskoláig. A jegyárak és kedvezmények megtekinthetők a LÁEV díjszabási tájékoztatójában.
Gépkocsival: Lillafüred felé a Miskolc vége táblát elhagyva az első kereszteződésnél jobbra, majd végig egyenesen. (kérjük, hogy a sorompó utáni kanyar bal oldalán kialakított parkolót használják.)
Erdei vasúttal: Az iskolavezetővel egyeztetve, 20 fő fölött különjárat kérhető a Dorottya utcai végállomástól az Erdei Iskoláig. A jegyárak és kedvezmények megtekinthetők a LÁEV díjszabási tájékoztatójában.
Bővebb
tájékoztatás tőlem kérhető: a csutkaeszti@gmail.com –on.
Mesterbarátok bemutatkozója:
Először a kosárfonó műhely vezetőjét szeretném a figyelmetekbe ajánlani!
Nevem Mészáros György.
1971-ben születtem Mezőkövesden, a
Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sály községben nőttem fel, majd 1992-től Harsányban
élek és tevékenykedek népi kézművesként.
Vidéki gyerekként mindig is életünk természetes része volt
számomra a környezetünk védelme, a
természet szeretete, az ott található anyagok felhasználása, újrahasznosítása.
Középiskolai tanulmányaim
befejezése után közel 18 évig dolgoztam villanyszerelőként. Egy idő után
azonban már éreztem, ez a munka nem jelent számomra kellő kihívást, így
önfoglalkoztatóvá váltam. Először 2008 -ban a gombatermesztést tanultam ki,
amiről azonban hamar kiderült csak kiegészítő kereseti lehetőséget jelent,
ezért az autodidakta módon megtanult fűzfonással kezdtem komolyabban
foglalkozni. 2014-ben népi kézműves szakképesítést szereztem.
Fő profilom a fonott madáretetők,
fából készült madárodúk, rovarházak, de palettámon megtalálhatók a mókus és
denevérodúk is éppúgy, mint a mesterséges fecskefészkek, vagy a hagyományos
kosár fonott portékák népies változatai : gazdasági kosarak, kínáló tálcák, de
készítettem már gólyafészket is :) Anyaghasználatnál előnyben részesítem a
természet közeli anyagokat, így döntően hántolatlan fűzvesszőt használok.
Tagja vagyok a miskolci Fügedi
Márta Népművészeti Egyesületnek, ahol madáretetőim közül több zsűriztetésen is
megmérettetett, és a madarak
szeretetéből fakadóan az MME (Magyar Madártani Egyesület) miskolci helyi
csoportjának és 2015-től a Bükki Nemzeti
Park védjegyét viselheti 2 madáretetőm
is.
Megtartottuk az első műhelyt:)
Nagyon köszönöm Juditnak és családjának valamint a néptáncoslábú leányzóknak, hogy eljöttek a Tanodánkba.Mit lehetett tanulni:
Kosarat fonni így is lehet:)
A következő tanodánk JÚNIUS 26. vasárnap lesz megtartva. Hazai alapanyagokból szappant főzzünk és kencét készítünk. Vendégünk: Mede Ilona.
Mindenkit sok szeretettel várunk!
Mindenkit sok szeretettel várunk!
A házi
alapanyagokból készült szappanfőzés és kencekészítés az erdei iskolában.
A szappanfőzés:)
Leírok egy néhány könnyen elkészíthető kencét, hogy
hasznosítsátok:)
Hogyan készítem a házi hintőport:
Kb. 110 gramm kukoricakeményítőhöz kb. 55gramm
szódabikarbónát teszek, és jól összekavarom és beleöntöm egy zárható befőttes
üvegbe. Majd a por tetejére kb. 25gramm szárított levendulavirágot, és
ugyanennyi szárított rózsaszirmot beleszórók. Hogy jobb illata legyen 2-3 csepp
levendula-; és rózsa- illóolaját is cseppentek bele. Az üvegre zárom a fedőt,
és felrázom alaposan. Az üveg tartalmát egy héten keresztül szobahőmérsékleten tárolom,
és naponta felrázom. Egy hét után előveszek egy nagyobb tálat és egy rá
helyezhető szitát, beleöntöm a befőttes üveg tartalmát és elkezdem
szitálni. Könnyitek magamon, ha a
rózsaszirmokat kiveszem belőle előre! Ez után egy szép kis dobozba
púderpamaccsal-, vagy kiürült hintőporos dobozba-, de akár egy sószóróba is
tehetem.
Nekem nagyon bevált! Készítheted más illatos szárított
virágokból is!
Egyik legkedvesebb növényem a levendula, ezért majdnem
minden kencémben van:)
Levendulás arctonik, ahogy én
készítem:
Két marék friss vagy szárított levendulavirágot egy tiszta
csavaros tetejű befőttesüvegbe teszek, majd felöntöm kb. 225 ml almaecettel és
700 ml rózsavízzel és jól összerázom. Hűtőszekrénybe teszem, és naponta
felrázom egy- két héten keresztül! Ez után leszűröm kis csinos üvegekbe, amit,
amig el nem fogy, továbbra is hűtőszekrényben tárolok, és onnan veszem ki
használat előtt. Vattapamaccsal felviszem az arcbőrre esténként.
Én készítem hozzá az almaecetet- és a rózsavizet is, de
persze lehet boltit is használni!
Almaecet készítése:
Egy 5 literes uborkás üvegbe beleteszünk 2 kg szeletekre
vágott, vagy lereszelt almát (hullott alma, almahéj is lehet). 2 liter vizet
felforralunk 20 dkg cukorral, ha kissé kihűlt, akkor öntjük rá az almára és a
tetejére 1 darab kovászolt kenyeret teszünk. Vászonruhával lekötjük és az
üveget meleg-de árnyékos helyre tesszük. 10 napig érleljük, többször naponta
megkeverjük. Majd leszűrjük, és ahány liter lé lesz, annyiszor 10 dkg cukrot
kell ráönteni. Néhány nap múlva forrni
kezd, 4 hétig kell tovább erjeszteni. A tetején először egy vékony majd egyre
vastagabb ecetágy (hártyának néz ki) keletkezik. Ha letisztul, „lefejjük”, és
üvegekbe töltjük.
Kicsit cefrés íze és illata van, és nem átlátszó, mint a
bolti, de almásabb:)
Minél tovább hagyjuk állni, annál erősebb lesz az ecetünk.
Ha már az ecetet leöntöttük róla, az ecetágyra újból tehetünk szeletelt almát,
almahéjat, cukrot és öntsük fel langyos vízzel. Így állandóan lesz ízes
almaecetünk! Legcélszerűbb nyári almából készíteni, nyáron a szabadban!
Rózsavíz házilag:
Ami kell hozzá:
Frissen szedett, permetlétől mentes rózsaszirom, tisztított
csapvíz-; vagy ásványvíz-; vagy esővíz.
Egy nagyobb lábasba tegyünk olyan kétujjnyi vizet, és
tegyünk rá egy ráillő fémtálat, amit tele teszünk rózsaszirmokkal. Öntsük le
tiszta vízzel, majd az edényt fedjük le, lassú tűzön egy óráig főzzük. Hagyjuk
hűlni, és amikor már kéz meleg, a szirmokból alaposan nyomkodjuk ki a
nedvességet. A megmaradt „régi” rózsavízbe újból tegyünk, friss rózsaszirmokat,
úgy, hogy megint tele legyen a tál. Majd ugyanúgy lassú tűznél egy órán
keresztül főzzük. Kihűtjük kéz melegre és kinyomkodjuk alaposan a nedvességet a
rózsaszirmokból, ami nagyon szép vörös színű lesz és nagyon finom illatú. Leszűrjük szép kis zárható üvegbe, teljesen
lehűtve hűtőszekrénybe tároljuk.
Ezt a rózsavizet csak
kencékhez használom, ha ételek és italok ízesítésére akarod használni, akkor
inkább a bio boltokban kapható indiai rózsavizet (DABUR Pirosrózsa- víz-
Ayurveda termék) használd!
Amit ettünk és kérték, hogy el ne felejtsem leírni a
receptjét:
Görög citromos süti:
Ezt én mindig citrom fagyihoz készítem, mert azzal nagyon
finom:)
Szükséged lesz:
20 dkg finomlisztre,
10 dkg grízre,
2 kávéskanál szódabikarbónára,
1 csipet sóra,
35 dkg cukorra,
2 és fél dl joghurtra,
3 tojásra,
1 citrom reszelt héjára,
1 evőkanálnyi citrom levére.
A sziruphoz:
1 pohárnyi (2,5 decis) víz,
25 dkg cukor vagy méz
4 citrom
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt. Először egy tálba a száraz
alapanyagokat összevegyítjük majd külön tálba a joghurtot, tojásokat,
citromhéjat, citromlevet. Majd a száraz alapanyagokhoz öntjük a citromos
keveréket és fakanállal jól összedolgozzuk. Egyenletes rétegbe átkanalazzuk egy
kivajazott tepsibe és 45- 50 perc alatt megsütjük. Ez alatt a szirupot
elkészítjük. Felmelegítjük a vizet és feloldjuk benne a cukrot/ mézet,
belekavarjuk a citromok levét és a lereszelt héját.
A megsült süteményt a tepsibe hagyjuk és még forrón több
helyen megszurkáljuk és rákanalazzuk a szirupot. Alufóliával lefedjük és 15
percig állni hagyjuk. Ha maradt még szirup, akkor öntsük rá a maradékot és
haddjuk kihűlni, és utána kockázzuk fel.
Jó étvágyat hozzá:)
Voltak kedves Vendégeink is:)
Továbbra is gyönyörű helyen vannak a műhelyeink:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése