2016. szeptember 24., szombat

Házi élesztő

Közkívánatra:)

Házi élesztő, komlós pár.
Nagyikám mindig augusztus 20. után szedte a komlót. Sajnos, azt nem mondta miért fontos ekkor szedni, mert Neki természetes volt én meg kicsi és nem kíváncsiskodtam. Valószínűnek tartom, hogy ekkorra érett be igazán.

2 liter vízbe teszünk egy jó nagy marék vadkomlót, fél marék köményt, ugyanannyi zabot, 1 fej megvagdalt vöröshagymát. Ezt megfőzzük, és még forrón ráöntjük 2 kg búzakorpára. Összekeverjük és langyosra hűtjük. Akkor hozzáadunk az előző kenyérsütésből meghagyott cipónagyságú kenyértésztát (kb. 1 kg.) és jól összedagasztjuk. Másfél napig meleg helyen erjedve kelesztjük. Mikor a teteje repedezett, fél tojás nagyságú darabokra kiszaggatjuk, és meleg helyen megszárítjuk.


Nagymama a tűzhely felett szárította egy szalma szárogatóba. A megszáradt élesztőt vászonzacskóban szellős helyen tárolta. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése